Hogyan működik a hisztamin?

A hisztamin egy olyan, testünkben megtalálható, természetes anyag, amely elsősorban az allergiás vagy gyulladásos reakcióknál játszik szerepet. Egészséges emberek szervezetében a máj bontja le, a diamino-oxidáz nevű enzim segítségével. Ha valamilyen okból ebből az enzimből nem termelődik elegendő, akkor rövid időn belül allergiához hasonló tüneteket figyelhetünk meg magunkon.élelmiszerek hisztamintartalma

Hogyan kerül a szervezetbe hisztamin?

A hisztamint testünk magától is termeli, de különböző élelmiszerekkel külsőleg is bejuttathatjuk. Nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyen kombinációban fogyasztunk hisztamindús ételeket. Főleg, ha érzékenyek vagyunk rá! Ha valamilyen zavar miatt testünk nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, akkor az felhalmozódik és irritáció, azaz intolerancia alakulhat ki.

Csak a speciális vérvizsgálat mutatja ki hisztaminérzékenységünket

Sokan nem is foglalkoznak az árulkodó tünetekkel, vagy betudják speciális vérvizsgálatvalamelyik ma „divatos”, egyéb érzékenységnek. Például gluténérzékenységnek, laktózérzékenységnek hiszik problémájukat. Elkezdenek egy diétát a javulás érdekében, de ha nem iktatnak ki minden magas hisztamintartalmú, vagy hisztaminfelszabadító élelmiszert az étrendjükből, akkor a tünetek újra és újra fellángolnak majd. A hisztaminérzékenységről, vagy más néven hisztaminózisról még nem hallani olyan sok helyen. Ezért a vizsgálat és a kimutatás körül is van némi félreértés a nem szakmabeliek között. Nem elég ugyanis a közismert – alkaron végzett – allergiavizsgálat. Speciális vérvizsgálat mutatja csak ki a feljebb már említett DAO enzim jelenlétét a szervezetben.

Mi a megoldás?

De nem kell akkor sem megijednünk, ha diagnosztizálták, hogy nem megfelelően bontja le szervezetünk a hisztamint. Egyénileg összeállított hisztamin diéta, amit dietetikus állít össze, nagyon jól kordában tarthatjuk hisztamin intoleranciánkat.